maandag 26 oktober 2015

Dutch Design Week

Op vrijdag 23 oktober zijn Naomi, Fleur, Xander en ik samen naar de Dutch Design Week in Eindhoven gegaan. Dit was een super interessante ervaring. Zo heb ik heel veel nieuwe dingen gezien en heb ik hier veel kennis opgedaan. Zo zijn we begonnen met het bekijken van de verschillende afstudeerprojecten. Hierbij waren veel internationale studenten waren. Ik vond het echt bijzonder en ook vond ik het fijn dat er veel verschillende soorten afstudeerprojecten waren. Hierdoor raak je steeds opnieuw verbaasd.
Een van de meest interessante dingen die ik afgelopen vrijdag heb gezien, is de virtuele reality bril. Dit was een onwijs leuke ervaring. Zo heb ik in een Japanse tuin rondgelopen, boog geschoten en ook op de bodem van de oceaan een ommetje gemaakt. Dit was erg bijzondere ervaring.





Ten slotte heb ik nog een aantal auto's bezichtigd. Zo stond het automerk Volvo op de beurs en heb ik naar hun nieuwste technologie gekeken. Ook waren er auto's die op zonnen energie rijden. Dit vond ik erg bijzonder aangezien ik dit nog nooit in het echt gezien had.



woensdag 21 oktober 2015

Werkplaatstechniek

Tijdens de werkplaats techniek van 15 van oktober heb ik een boutje met een moertje gemaakt. Dit hebben we gemaakt door middel van de metaaldraaibank. We begonnen hierbij met een stukje aluminium en dit hebben we vervolgens helemaal verwerkt tot een bout en een moertje. Ik vond het best lastig om dit te doen maar door de hulp van meneer Bout is het me goed afgegaan. De metaaldraaibank ga ik in de toekomst vaker gebruiken voor het maken van prototype. Het was dus een zeer leerzame ervaring. 



maandag 19 oktober 2015

WC Rolhouder presentatie

Vandaag was de presentatie van de WC rolhouder en hierbij kwam mijn ontwerp naar voren. Hierbij kreeg ik te horen dat ze mijn ontwerp passend vonden bij Starck. Veel klasgenoten hadden namelijk een ontwerp van bijvoorbeeld Starck exact gekopieerd en dit omgevormd tot een WC rolhouder. Mijn ontwerp was niet een exact kopie waardoor hij goed was. 
Starck had bij de lamp, waarin een wapen verwerkt zat, de duistere kant van het wapen gecombineerd met het licht van de lamp. Dit was ook bij mijn ontwerp het geval. Zo werd het scherpe zwaard gecombineerd met de zachte WC rol. Hierbij werd opgemerkt dat meneer Dam het grappig vond dat de WC rol als het ware gespietst werd. 

zaterdag 17 oktober 2015

WC Rolhouder opdracht

Afgelopen week heb ik mijn WC rolhouder opdracht afgerond. Hierbij moesten wij een ontwerper kiezen waarvan je elementen van zijn ontwerpstijl in je ontwerp verwerkt. Hierbij heb ik gekozen van de ontwerper Philippe Starck. Ik heb mijn ontwerp gebaseerd op zijn ''Wapen Lamp'' model. Echter heb ik niet gekozen voor een geweer, maar voor een zwaard. Hieronder is het schuim model van mijn ontwerp te zien.



woensdag 14 oktober 2015

Evaluatie Ideefase

Nadat wij de ideefase presentatie hebben gegeven aan de docenten, ondernemers en medestudenten, volgde er een ontwerpbegeleiding gesprek met meneer Koole. Hierbij kwamen wij al snel tot de conclusie dat wij te realistische de integrale ideeën hadden geschetst. Dit was ook een verbeteringspunt voor mij in de volgende ideefase. Ik moet hierbij meer 'out of the box' denken. Ik kan mezelf volledig vinden in deze opmerking en zal me voortaan hier meer op gaan focussen. 

maandag 12 oktober 2015

Verbeterd spuugmodel

Dit weekend heb ik besloten om 1 van mijn spuugmodellen op nieuw te maken. Ik was namelijk niet te vrede over het resultaat van mijn spuugmodel en besloot dit dus thuis opnieuw te doen. Het spuugmodel is een flesjeshouder die op het frame van de fiets bevestigd zit. Hierdoor kan je gemakkelijk je flesje wegstoppen tijdens het fietsen. Het gebruikte materiaal is papier.



zaterdag 10 oktober 2015

Integraal idee

Nadat we de morfologische kaart af hadden, zijn we meteen begonnen met het schetsen van integrale ideeën. Ieder kreeg hierbij een categorie van de indeling  die we hadden gemaakt op de morfologische kaart. Hierbij had ik de categorie comfort, maar ook besloot ik een element van milieu erin te verwerken.
Hierboven op mijn tekening is mijn schets te zien. Op deze fiets zit een bagage drager met hierin zonnecellen verwerkt. Er zit ook een rugsteun op het zadel bevestigd. Deze kan eventueel versteld worden. Ook is het zadel en zijn de pedalen verstelbaar. Hierdoor kan de de gebruiker de fiets op zich zelf aanpassen. Verder zit er nog een bekerhouder op het frame gemonteerd.
Ik ben best te vrede over mijn tekening aangezien ik normaal vrij veel moeite heb met tekenen. Door een paar oefeningen te hebben gedaan voor de tekening is het me denk ik makkelijker afgegaan. Wel heb ik opgemerkt dat bij het vooraanzicht de voorvork nogal aan de brede kant is. Deze had dus dichter bij het voorwiel moeten zitten. Ook is de bekerhouder te klein getekend. Dit zijn dus leermomenten voor de volgende keer.

Morfologische kaart

Afgelopen dagen hebben wij als groepje onze morfologische kaart samengesteld. Hierbij hebben wij links van de tabel de vraag staan en rechts hiervan de schetsen. 
Tijdens het schetsen is er wel een foutje gemaakt. Er werd namelijk per ongeluk in de verkeerde kolom geschetst. Dit is met stift bijgewerkt op de kaart, maar hiervoor gaan we nog een oplossing verzinnen aangezien het nu niet mooi eruit ziet.
Ook hebben we met verschillende kleuren een indeling gemaakt. Zo hebben we de verschillende onderdelen verdeeld; Milieu, Comfort, Innovatief en Functioneel. We hebben hierbij de schetsen met elkaar verbonden.

woensdag 7 oktober 2015

Beoordeling analysefase


Nadat wij bovenstaande beoordeling hebben gekregen van meneer Koole, hebben wij als groepje meteen initiatief genomen. Wij hebben hierbij gekeken naar de punten die werden aangegeven. 
Zo werd aangegeven dat het Pve niet goed was. Het commentaar hierop is hieronder te zien.

Mijn taak was het vervolgens om het Pve aan te passen. Ik heb als eerste het boek 'Het ontwerpproces in de praktijk' erbij gepakt. Hieruit bleek dat er inderdaad veel fouten in het Pve zaten. Deze heb ik vervolgens aangepast en het nieuwe Pve is hieronder te zien.


Stap 5: Programma van Eisen/Wensen
Plan Van Eisen
MENS
Eisen
Wensen
1. De fiets is geschikt voor volwassen met een laptoptas en een rugtas.
De fiets bevat een voorziening voor bagage.
2. De fiets representeert het uiterlijk van de Kenniswerf.
·         De fiets bevat een uiterlijk die aansluit bij het uiterlijk van de kenniswerf.
         De fiets bevat verbeteringen die innovatief zijn, net als de Kenniswerf.
3. De fiets is voorzien van een waterdichte opbergvoorziening.
De opbergvoorziening bevat een oplaadpunt.
4. De fiets bevat een framehoogte waar volwassenen met de lengte vanaf 1.50m tot 2.00m op kunnen.

Dit kan d.m.v. een gemiddelde framehoogte maar het liefst een fiets die makkelijk af te stellen is
5. De fiets voldoet aan de wettelijke eisen.

6. De fiets hindert de omgeving niet.

7. De fiets heeft een zadel met vering waardoor hij comfortabel is.
Het zadel bevat een veer.
8. De fiets is bestand tegen een belasting van 100 kg.
De fiets is bestand tegen een zo hoog mogelijke belasting.
9. De fiets is voor zowel man als vrouw toegankelijk.
De fiets heeft een vrouwelijk frame zodat het voor man en vrouw toegankelijk is.
10. Het systeem is zodanig gemaakt dat de gebruiker niet vies wordt bij het afstellen van de fiets op de gebruiker en tijdens het fietsen
De fiets bevat een systeem waardoor de bestuurder droog blijft.
11. De fiets is voorzien van een reclame mogelijkheid voor sponsoren.
Mogelijkheid tot reclame verwerken in de fiets.




TECHNIEK
Eisen
Wensen
12. De fiets bevat minimaal 1 wiel te grote van 16 inch.
De fiets heeft 2 even grote wielen.
13. De fiets is hufter-proof.
De fiets is bestand tegen omvallen, stoep op/ stoep af rijden, enz.
14. De fiets heeft een voorlicht.
De fiets heeft een voorlicht dat werkt op een dynamo zodat het licht niet onnodig aanblijft.
15. De fiets heeft een achterlicht.
De fiets heeft een achterlicht dat werkt op een dynamo zodat het licht niet onnodig aan blijft.
16. De fiets heeft aan de voorkant 1 witte reflector. Hierbij mag het weerkaatsende deel niet samenvallen met het achterlicht.

17. De fiets heeft aan de achterkant 1 rode reflector
Achteraan 1 rode reflector (het weerkaatsende deel mag niet samenvallen met het achterlicht)

18. De fiets heeft aan weerszijden van de pedalen gele of oranje reflectoren.

19. De fiets heeft op de spaken van ieder wiel minstens 2 gele of oranje dubbelzijdige reflectoren; vast bevestigd aan de spaken en symmetrisch aangebracht en/of een witte reflecterende strook aan weerszijden van elke band.

20. De pedalen zijn voorzien van een stroef oppervlakte.

21. De fiets heeft minimaal 3 versnellingen.
De fiets bevat 5 versnellingen.
22. De fiets is voorzien van een waarschuwingsmiddel die hoorbaar is op te minste 25 meter.
Het waarschuwingsmiddel is hoorbaar om zo ver mogelijke afstand.
Bij voorkeur is dit waarschuwingsmiddel een bel.
23. De fiets is voorzien van 2 functionerende remmen.
De fiets heeft, bij voorkeur van doelgroep, handremmen.
24. De fiets is niet breder zijn dan 75 cm zijn
De fiets is zo smal mogelijk.
25. De fiets bevat een functionerend stuursysteem.

26. De fiets is geschikt om afstanden te overbruggen tussen het station, centrum en kenniswerf
De fiets kan alle afstanden binnen Vlissingen overbruggen.
27. De fiets is traceerbaar.
De fiets valt op tussen de andere fietsen(uiterlijk fiets).
De fiets bevat een zender.
28. De fiets kan stroom leveren voor het opladen van elektronica.
Het opladen van elektronica gaat via een dynamo.
29. De fiets weegt maximaal 10 kg.
De fiets weegt zo min mogelijk.
30. De fiets heeft een dichte kettingkast.
Door de dichte kettingkast wordt vernieling tegen gegaan.
31. De opbergplaats voor bagage belemmert het fietsen niet.

32. Het leensysteem bevat een zichtbare doorstroom.
De fiets is zo mee te nemen.
33. De fiets heeft een bagagedrager.
Hierdoor kan zowel bagage als een 2e persoon mee worden vervoerd.
34. De fiets valt niet om tijdens verschillende weersomstandigheden.
De fiets valt niet om door weersomstandigheden.
35. De fiets kan een snelheid van minimaal 10 km per uur bereiken.
De fiets kan een zo hoog mogelijke snelheid behalen.
36. De fiets is verhuurbaar tijdens alle weersomstandigheden.



ECONOMIE
Eisen
Wensen
37. De fabricagekostprijs is maximaal 150 euro.
De fabricagekostprijs van de fiets is zo laag mogelijk.
38. Het verhuursysteem van de fiets kost maximaal 10 euro.

Een verhuursysteem is gratis.
MILIEU
Eisen
Wensen
39. De fiets is gemaakt van materiaal dat recyclebaar is.
Hierdoor is de fiets duurzaam.
40.  De fiets is gemaakt van gerecycled materiaal.
Hierdoor is de fiets duurzaam.

maandag 5 oktober 2015

Brug bouwen

Tijdens de statica les van vandaag kregen wij de opdracht om een brug te maken van spaghetti. Hierbij was de regel dat hij balanceerde tussen 2 tafels met 3 punten waarop hij zou rusten. We waren erg verrast over het behaalde resultaat. Onze brug had een gewicht 9,06 Gram. De last die onze brug kon dragen bedroeg 16,10 Newton.

donderdag 1 oktober 2015

Presentatie

Gisteren, 30 september, hebben wij onze presentatie gedaan. Hierbij merkte meneer Koole op dat wij nog naar de probleemstelling moeten kijken. Hij wist namelijk niet of die bij ons goed was, maar hij zou eerst nog even het analyseverslag hiervoor bekijken. Ook hebben wij een nieuw groepslid (Sander) erbij gekregen aangezien Thomas is gestopt met de opleiding.